Archive for julio, 2014

La masculinitat com a problema

lunes, julio 28th, 2014

Cartes des de Newcastle

Pau Obrador

Dia 4 de juliol Joan Pons Alzina es demanava en un dels millors articles que s’han escrit a Menorca aquest any per què no s’ha resolt satisfactòriament la seguretat de les festes de sant Joan. L’article proposava una interpretació que crec molt plausible. Argumentava que no s’han posat barreres als jocs del Pla «perquè es considera que les baralles dels bergants per agafar l’anella i els trossos de carota, amb el morbo afegit del perill de l’atropellament, són emocions iguals de legítimes que les corregudes dels cavall». Amb aquesta frase Pons Alzina posava el dit dins la nafra tot relacionant els problemes de seguretat amb la cultura de la masculinitat. S’ha discutit abastament sobre la massificació turística, la irresponsabilitat dels mallorquins, la proliferació de terrasses i ara resulta que el problema d’ordre públic té a veure més aviat amb el libido i la testosterona dels bergants. Potser que ha arribat l’hora que parlem de la masculinitat com a problema.

Possiblement el camp on el problema de la masculinitat és més evident és en el futbol. Jo, que era un al·lot poc agraït pels esports de pilota, encara record la humiliació que vaig patir amb 12 anys un dia que vaig fer un gol en pròpia porta (va ser l’únic gol que vaig fer en tota la temporada). Un pare va cridar ben fort des de la barrera, «qui és aquest petardo d’al·lot que no sap tocar sa pilota!» Mon pare que seia al seu costat no va dir-li res però s’ho va passar malament. Ja dins el cotxe em va dir amb subtilesa que l’any que ve hauria de fer un altre esport, que aquest no era el meu. Dit i fet, l’any següent vaig apuntar-me a atletisme. Segurament per aquell pare orgullós del seu fill futbolista jo no era prou home – tot i només tenir 12 anys. Per sort aquestes coses no m’han fet mai mal però sí que n’han fet a molta gent. És conscient del mal que pot arribar a fer un pare que acusa a un company del seu fill de ser un petardo? Són molts els que han tingut una experiència similar.

A mesura que passa el temps la manera de ser home canvia. Un element que em crida l’atenció és la progressiva incorporació dels homes al món de la moda. Abans la moda era una cosa de dones i poca cosa més. Avui ja no. No em deixa de sorprendre per exemple la quantitat d’homes que es depilen i que van de botigues amb els seus amics. A Newcastle els dissabtes matí els joves dels suburbis tenen per costum baixar al centre; es concentren a Eldon Square – els hippy fields – sovint emperifollats amb robes extravagants. Una de les coses que fan és anar junts de botigues. Quan els veig no em puc estar de pensar que la darrera cosa que hauria fet en 16 anys és anar a comprar roba amb els meus amics. Alguns lectors pensaran que fets com aquest són un signe inequívoc de la crisi de la masculinitat. Un home com cal es barallaria per una ensortilla en lloc de passar el dissabte comprant roba. A mi em costa de veure-hi un problema.

Tanmateix la vella idea d’un home excessivament viril continua plenament vigent. Només cal veure la relació problemàtica del futbol amb l’homosexualitat (i el racisme).  Ni a la lliga espanyola ni a la premier league anglesa hi ha cap jugador obertament gay. Justin Fashanu va ser el primer a sortir de l’armari a mitjans del noranta. No va poder aguantar la pressió i es va suïcidar el 1998. Fins el 2011 no trobam un altre jugador professional obertament gay. Es tracta d’Anton Hysén -un jugador suec del Myrtle Beach FC. Va ser portada als principals diaris britànics per ser una rara avis. Tot i la seva obtusa masculinitat, el Rudby s’ha demostrat molt més tolerant amb les diferències sexuals. El cas més famós és el de Gareth Thomas, capità de la selecció gal·lesa de Rugby, l’esport nacional del patit país cèltic. Tenc els meus dubtes que el futbol espanyol fos capaç de fer capità a un jugador obertament gay.

No és la intenció d’aquest article fer avergonyir ningú pel fet de ser home. Els homes tenim dret a ser homes i fer coses d’homes, fins i tot de fer bromes d’homes. Ara bé, ja n’hi ha prou que la masculinitat ho condicioni tot, des de la seguretat de les festes fins el disseny de les carreteres. Perquè, no ens enganyem, les carreteres s’amplien en bona part per plaure als homes de mitjana edat que gaudeixen de valent amb el seu BMW. Gastam molt més en satisfer la líbido dels homes que en adaptar les nostres ciutats als infants. Si és veritat que volem ser un país modern, pacífic i tolerant, no podem continuar situant la masculinitat per damunt del bé i el mal, com si fos un fet natural i inqüestionable. Ha arribat l’hora d’oferir alternatives a la cultura masculina de la competitivitat i l’agressivitat. Perquè hi ha altres maneres de ser homes.

Twitter: @pauobrador

¿Importa el tamaño?

lunes, julio 14th, 2014

Carta desde Oak Ridge

Benjamín Carreras

Hace un par de años, estaba yo comiendo con unos amigos en un restaurante vietnamita de Oak Ridge. Uno de ellos, Bob Cumming, biólogo, me comentó algo sobre J. B. S. Haldane y me pregunto si conocía sus escritos. Yo no tenia ni idea de quien era y así se lo dije. El me comentó que era un biólogo inglés de principios del siglo pasado con una amplia visión sociológica, una persona muy interesante. Al día siguiente me encontré en la puerta de casa un libro de Haldane que me había dejado Bob.

El libro se titulaba «The right size», el tamaño correcto, y era una colección de ensayos, el primero de los cuales daba titulo al libro. Lo leí con interés. Haldane argumenta que las especies biológicas a través de la selección natural llegan al tamaño correcto para sus características biológicas. Haldane había trabajado profesionalmente en este asunto, pero el objetivo del ensayo era llevar esta idea a las instituciones sociales. Argumentaba que las instituciones creadas por el hombre si crecían más allá de cierto tamaño perdían sentido de su misión y eficacia.
Me pareció una idea muy interesante, sobre todo cuando estaba escrito en 1928, mucho antes de que la idea de globalización fuera formulada y cuando no se soñaba con una institución como la comunidad europea. Ahora tenemos múltiples ejemplos en que las ideas de Haldane parecen aplicarse.

Como físico lo primero que me llevó a pensar es como se podría demostrar esas ideas. ¿Que se podría medir que nos diera una idea de cuando una institución ha rebasado su tamaño? Habiendo trabajado en problemas de redes eléctricas, pensé que podría empezar a aplicar esas ideas a las redes eléctricas. Al menos para ellas tenía modelos matemáticos y podría analizar lo que pasaba. Después de más de un año de cálculos, los resultados se han publicado hace poco en la revista «Chaos».

El riesgo como función del tamaño de la red eléctrica en un modelo simple.

El riesgo como función del tamaño de la red eléctrica en un modelo simple.

La medida que usé es el riesgo. El riesgo se define como el producto de la probabilidad de un fallo del sistema por el coste de las consecuencias del fallo y esto sumado sobre todos los fallos posibles. Cuando uno empieza a unir redes pequeñas ve que el riesgo disminuye, ya que si en una zona hay un fallo el suministro puede continuar desde las otras zonas. Pero cuando el sistema es muy grande entonces son posibles apagones que se propagan a casi todo el sistema lo que domina el riesgo. La probabilidad de estos apagones es muy pequeña, pero el coste asociado es muy grande.

Los costes de grandes apagones no son fáciles de estimar, en EEUU. Suceden cada 10 a 20 años y la información no es muy completa. Además entre las consecuencias de los grandes apagones hay perturbaciones sociales y a veces perdidas de vidas humanas, cosas difíciles de cuantificar. Pero haciendo unas estimaciones aproximadas se ve claramente que a partir de un cierto tamaño de la red el riesgo aumenta considerablemente.

El tamaño de la red óptima no se puede dar en general ya que cada caso depende de la fiabilidad de las componentes, de cómo se opera la red y como se hacen las inversiones para mantener el crecimiento de la red al ritmo de la demanda. Pero si hay en cada caso un tamaño óptimo.

Esas ideas se podrían trasladar a los sistemas económicos. En este caso, los beneficios de aumentar el área de intercambio comerciales es claro, hay mejoras para el consumidor. Pero como en el caso de las redes eléctricas los sistemas económicos tienen fallos grandes que se propagan por todo el sistema, en este caso son las llamadas crisis y todos sabemos cual es el tremendo coste de estas crisis.

Volviendo a las redes eléctricas uno puede argumentar que si lo que he dicho es cierto, las empresas deben saberlo muy bien después de tantos años de estar operando los sistemas. El problema es que en estos casos, como en el de los sistemas económicos, los que sacan mayormente beneficios de crecimiento no son los mismos que los que pagan la mayor parte de los costes en caso de los fallos grandes. Por eso no existe mucha preocupación por parte de quien controlan los sistemas por el aumento de su tamaño de estos sistemas.

Menorca és Xauxa?

lunes, julio 7th, 2014

Cartes des de Newcastle

Pau Obrador

Des de fa uns mesos al meu timeline s’omple de piulades que exalten amb desmesura la bellesa de l’illa. Es tracta de llepades de mel de turistes que han estat repiulades per @turismoMenorca, l’organisme oficial encarregat de la promoció turística. Entenc perfectament per què ho fan. El boca orella és la millor manera de promocionar un destí turístic. És més efectiu posar en megàfon als que parlen bé de l’illa que dissenyar campanyes publicitàries buides de contingut. La imatge de Menorca que es dibuixa al meu timeline és d’allò més positiva amb constants referències a la idea de paradís. Qualsevol diria que Menorca és Xauxa, un lloc on «sa misèria mai s’ha conegut».

EL OLEAJE SE LLEVA LAS ESTACAS DE LA PLAYA DE SON SAURA PARA EVITAR LA PERDIDA DE ARENA.

L’estratègia de Turismo Menorca (per cert ni Turisme, ni Tourism) no és un fet aïllat. Des de fa uns quants anys s’ha imposat l’obligació moral de parlar sempre bé de l’illa. No fer-ho és vist com un senyal de traïdoria a la pàtria (i a la seva principal font de riquesa el turisme). Un bon menorquí és aquell qui canta les meravelles de l’illa, qui mostra els racons ocults als turistes, les seves cales més amagades. Ara mateix hi ha en marxa una campanya institucional que dóna la benvinguda als turistes amb fotografies de menorquins entranyables. La campanya ens convida a somriure als turistes a ser-ne els seus servidors. Ca nostra és ca vostra
Sóc el primer a parlar desmesuradament bé de l’illa tanmateix em resulta incòmoda aquesta imatge de Menorca com si fos la millor del món. Qualsevol diria que esteim davant una versió menorquina de l’España va bién. L’exaltació desmesurada de Menorca no només té per objectiu vendre l’illa als turistes potencials, sinó també crear un consens entre els menorquins que sigui favorable als interessos del turisme. Es tracta d’infondre el missatge que tot allò que és bo pel turisme no és criticable, que l’èxit de l’economia depèn de la nostra acceptació incondicional del fet turístic. Ara ens diuen que estimar Menorca ja no passa per evitar la seva destrucció sinó per abocar-se al turisme.

Des d’aquí voldria reivindicar un patriotisme turístic que deixi espai a la crítica i a la disconformitat, un patriotisme que no confongui el país amb la ficció turística. Estic fart que s’assenyali als que critiquen el turisme de no creure en el turisme, com si el turisme fos una religió i no una economia. Els qui se senten incòmodes amb el rumb que ha agafat Menorca són tan patriotes o més que els que la gestionen. Estic també fart que s’amaguin sistemàticament els nostres problemes amb l’excusa que espantarien als turistes. Que té d’atractiva una illa de cartó i pedra on enlloc de ciutadans hi viuen figurants? Es confon massa sovint el valor de l’hospitalitat amb la necessitat política de consens i obediència.

Menorca té uns valors extraordinaris però ni d’enfora és la millor illa del món. A Menorca tenim un problema de xovinisme turístic que, val a dir, s’alimenta d’una obsessió molt estesa a Europa per tot allò que té a veure amb el sud i la Mediterrània. Aquesta obsessió me l’he trobada moltes vegades. Sovint em demanen què hi faig a Newcastle quan podria viure feliç a Menorca. Jo els hi responc que aquí hi tenc una bona feina, que Newcastle no està gens malament i que Menorca no és Xauxa. Escric aquesta carta des d’una ciutat viva i dinàmica on la gent és molt amable (potser més i tot que Menorca), on hi ha uns paisatges espectaculars (tant o més que a Menorca). És veritat que no fa mai calor però  en moltes altres coses ens donen 100 voltes. Ni Menorca és Xauxa ni el nord és tan gris.

Twitter: @pauobrador

¿La esposa de Jesús?

martes, julio 1st, 2014

Carta desde Oak Ridge

Benjamín Carreras

Hace unos años la novela «El código Da Vinci» se hizo muy popular y levantó oleadas de comentarios sobre la posible esposa de Jesús de Nazaret. La historia en sí era interesante y muy bien montada, pero era una novela y no se basaba en ninguna informaciónreal. No había en aquel momento ningún manuscrito de los primeros siglos del cristianismo que dijera nada sobre si Jesús estaba o no casado.

Para un judío del siglo primero con un fuerte sentido religioso lo normal es que estuviera casado. No en vano el primer mandamiento que da Dios en el Génesis es: «Creced y multiplicaos». Solo los esenios no seguían esa regla, pero ellos vivían alejados de las zonas urbanas.

En evangelios no canónicos, hay bastantes referencias a la especial relación entre María de Magdala y Jesús. Pero esta relación, en algunas versiones, se refleja como la del ser la discípula predilecta de Jesús, mas al pesar de Pedro, y la iniciadora del cristianismo.

No olvidemos que en los evangelios canónicos ya se dice que los discípulos masculinos de Jesús se escondieron todos cuando Jesús fue apresado y solo las mujeres estuvieron junto a él en sus últimas horas. Además en el evangelio de Juan es a ella, María de Magdala, a quien primero se aparece Jesús después de su resurrección y a quien él envía (por tanto apóstol) a comunicárselo a los demás discípulos.

Tanto en el evangelio de María Magdalena como en el de Felipe, ella es quien juega un papel central y en un episodio, Levi tiene que recriminar a Pedro su mal genio por no creerla y no querer aceptar que ella, una mujer, pudiera ser la confidente de Jesús.

Al final, ya sabemos que los seguidores de Pedro ganaron y con su típica misantropía, relegaron a María Magdalena a la posición de pecadora oficial y excluyeron a las mujeres de cualquier papel en la Iglesia.

Pero en todos esos documentos en que se habla de la especial relación de Jesús y María Magdalena nunca se hace ninguna referencia a que la relación fuera más allá de la de maestro y discípulo. Pero cada día se descubre algo nuevo.

evangelio

Eso ha pasado hace unos días cuando la profesora de Divinidad de la Universidad de Harvard, Karen L. King, conocida experta en el Nuevo Testamento y en literatura copta, ha publicado un artículo en el «Harvard Theological Review» de abril en el que muestra la verificación científica de la autenticidad y antigüedad de un documento que ha venido a llamarse el evangelio de la esposa de Jesús. Este documento
fue encontrado en 2011 y muchas personas lo descartaron por considerarlo una falsificación moderna.

El evangelio de la esposa de Jesús es un trozo de papiro, no mayor que una tarjeta de crédito y que reproduzco en la foto adjunta. En él aparecen escritas en copto varias frases incompletas. En particular, son interesantes las líneas cuarta y quinta que dicen: ]… «Jesús les dijo, Mi esposa ….[ ]… ella será capaz de ser mi discípulo …[

También en la tercera línea se menciona a María, sin indicar a qué María se refiere ni si tiene conexión con lo que dice en las líneas siguientes.

El documento se ha datado por dos métodos y dos grupos de investigadores distintos. El papiro por carbono 14 y la tinta por comparación con manuscritos de fecha bien identificada.

La conclusión es que ese fragmento de manuscrito es del siglo VIII.

La publicación de este artículo ha provocado el consabido revuelo. Mucha gente lo ha interpretado como que King afirmaba que esto era  prueba de que Jesús estaba casado y alrededor de esto se han organizado todo tipo de discusiones. Como la misma Karen King ha declarado, la
autenticidad de este documento no prueba ni desmiente nada acerca de Jesús de Nazaret. Lo que sí prueba es que el asunto de su posible matrimonio era ya objeto de interés hace muchos siglos.

También abre la puerta a la posibilidad de existencia de manuscritos más antiguos del que éste sea una copia, como sucede con todos los libros del Nuevo Testamento. Habrá que esperar a más hallazgos en las tierras de Egipto, fuente constante de antiguos documentos, en donde el clima permite la conservación de manuscritos milenarios.