Archive for octubre, 2016

Turisme, entre la sostenibilitat, la desregulació i el decreixement

miércoles, octubre 19th, 2016

Pau Obrador
Newcastle (Anglaterra)

En debat turístic a les Illes Balears està més viu que mai. Tant al carrer com als diaris no es parla d’altra cosa. El debat s’ha revifat amb la massificació turística que hem viscut aquest estiu, però també arran de les aportacions interessantíssimes que des de la geografia crítica han fent un grup d’acadèmics de la UIB liderats per Macià Blàzquez, Ivan Murray i Onofre Rullan (1). El debat, tanmateix, s’ha tensat. Les posicions de l’ecologisme i el sector turístic estan més allunyades que mai, sobretot a Mallorca. Feia temps que tenia pendent un article de fons que se’m resistia. Ni volia repetir-me, ni volia caure en el populisme fàcil que culpa als altres de tots els mals – en aquest cas turistes – ni tampoc em volia situar al mig de dos sector com si fos una mena de CDS que només busca quedar bé. En qualsevol cas benvolguda sigui la polèmica.

Hi ha molts motius per parlar de saturació. La temporada ha estat de rècord

Hi ha molts motius per parlar de saturació. La temporada ha estat de rècord

En poc menys de 10 anys hem passat de parlar de creixement sostenible, a recuperar un discurs desregulador i desenvolupista que ara s’ha deixat de banda a favor del decreixement. El discurs de la sostenibilitat apareix amb força als anys 80 amb el primer govern autonòmic. Es tractava d’un discurs amable que lligava el futur turístic de les Illes a una millora ambiental del seu entorn. Es tractava de promoure, tal com s’explica a la llei turística de 1999, un «nou model de creixement turístic de tal manera que prevalgui la qualitat sobre la quantitat». Amb la crisi econòmica el discurs de la qualitat ambiental desapareix a favor d’un altre que posa l’èmfasi en l’atracció de capital inversor. Segons la llei turística del 2012 que promou Carlos Delgado el principal problema del sector turístic és la manca competitivitat de la industria turística, la qual «s’ha vist agreujada pel fet que durant anys el compliment de la normativa que afectava el sector encaria enormement l’explotació de la indústria turística». El focus es posa en les normatives públiques (de caràcter ambiental) que creaven «inseguretat jurídica» per al capital inversor. El discurs desenvolupista ha estat, per sort, breu. Avui ja no parlam d’inseguretat jurídica sinó de «massificació turística i excés de construcció». I deim que «sense límits no hi ha futur». No esteim, tanmateix, davant un retorn al vell discurs de la sostenibilitat, sinó d’un nou discurs de caire anti-capitalista, que identifica el turisme amb la globalització neoliberal.

Hi ha certament molts motius per parlar de saturació. La temporada ha estat de rècord. Segons dades de la CAIB entre gener i agost del 2016  l’arribada de turistes ha augmentat un 15% fins a situar-se en 1,126,988 persones. Destaquen els augments del mercat espanyol (16%), nòrdic (51%) i francès (21%). Les dades d’AENA indiquen un augmentat d’un 10% de passatgers en els darrers 12 mesos. Els augments van ser d’un 13% al juliol, 10% al juny i significament nomes un 3% a l’agost. L’augment s’ha produït sobretot al principi – i és possible que també al final de la temporada. Aquest augment de la demanada s’ha produït sense que hagi variat significativament l’oferta, almanco a Menorca. El número de places hoteleres fa molts anys que està estabilitzat a l’entorn dels 50.000 llits i el sector de la construcció està encara molt lluny del ritme de creixement que presumia abans de la crisi. Fa ja uns quants anys que no es fan desastres com els que veiem als anys 80. La saturació es produeix, tal com apuntava Alfons Méndez (2), no tant per un augment de l’oferta com per una millor optimització de l’allotjament ja existent. Hi té molt a veure la comercialització d’allotjament privat per internet a través de plataformes com ara Airbanb, que converteix en turístic tot tipus d’habitatge. És a dir. que fa molts d’anys que es donaven les condicions de saturació, que no es materialitzaven per la ineficiència del mercat.

La saturació no és, tanmateix, una qüestió quantitativa sinó també, i diria que sobretot, qualitativa. No és el mateix 1.000 persones que roden l’Illa amb un cotxe de lloguer que 1.000 persones que es passen el dia allargats a la piscina de l’hotel, per no parlar de 1.000 persones que naveguen en iot. És important destacar que els mercats emissors que més han augmentat aquest estiu són aquells que tradicionalment es mouen més dins el territori. Menorca va ser construïda per contenir els turistes entre l’hotel i la platja. Aquest, però, no és el model que busquen els nous turistes francesos que s’imaginen Menorca com una extensió de la Provença, amb mercats de nit, pobles encantadors i un paisatge ple de racons per explorar. Els prop de 100.000 turistes espanyols i francesos addicionals que han vingut aquest any no es queden a la piscina sense fer res sinó que es passen el dia anant amunt i avall. Aquest és el gran problema dels discursos turístics alternatius que volen vendre el millor que té Menorca, que no tenen en compta la mobilitat cada vegada més accelerada dels turistes.

Estic a favor de posar límits al creixement, però no de «limitar el número de turistes». Quan sent a dir que «aquí no hi quep ningú més», no em puc estar de recordar un telenotícies que vaig veure a Austràlia en què el primer ministre deia que el país-continent ja estava ple i que no hi cabia ningú més. Em vaig quedar perplex. Però si Austràlia es més gran que Europa i té menys població que Espanya! Em preocupa que amb l’excusa del turisme no estiguem desviant cap a fora l’origen de tots els nostres mals, igual que han fet els anglesos amb el brexit. El problema no és el número de turistes que ens visiten sinó el seu impacte ambiental i social damunt el territori. La sostenibilitat no es pot definir tot contant persones sinó amb a partir del consum que aquestes fan dels recursos limitats. Quan sent a dir que no volem més turistes, em fan ganes de demanar si l’estiu que ve em deixaran entrar. Independentment del meu menorquinisme, jo sóc un turista més es miri com es miri. I a més dels dolents, dels que té casa pròpia, no paga IVA, mena cotxe, convida a amics i li agrada trobar racons verges. No podem amb la mà esquerra defensar l’acolliment d’emigrants i amb la mà dreta prohibir turistes. Defensar la lliure circulació dins Europa i després dir que no volem segons qui. La sostenibilitat no pot dependre de la contenció de l’altre, sigui refugiat o turista, roig o negre.

Amb aquest article vull reconèixer que em sent incòmode amb la idea de decreixement. Tenc la impressió que esteim canviant els termes del debat sense adonar-nos de les seves implicacions. Decreixement és quelcom molt diferent a creixement sostenible. Per uns es tracta de limitar l’economia, per altres de canviar-la. Val a dir que el debat sobre el decreixement és bo en la mesura que posa de manifest les enormes desigualtats que patim. Ara bé crec no ajuda massa a trobar solucions, les quals sempre seran parcials, negociades i avorrides. El quid de la qüestió té poc a veure amb la lliure circulació de persones – que és en definitiva el turisme – i molt amb una planificació sostenible del territori i l’economia que a casa nostra és profundament especulativa. Que podem fer per regular la vivenda de tal manera que doni prioritat al seu ús social? Quines mesures hem de prendre per reconduir les polítiques de mobilitat? Com podem garantir l’accés a la natura sense posar-la en perill? Com hem de regular la vivenda vacacional? Com ho podem fer per preservar l’ús agrícola del sol rústic? La llista és llarga i donaria molt que parlar. N’Alfons apuntava temes molt interessants que afecten la taxació de la vivenda. Ha arribat l’hora de concretar el debat, de traduir-lo en mesures concretes  i útils. Però alerta que amb aquest va i ve entre decreixement i desregulació el que hi perdi acabi sent la sostenibilitat.

Twitter: @pauobrador

(1) Recoman especialment Murray, I. (2015). Capitalismo y Turismo en España. Barcelona: AlbaSud Disponible a http://www.albasud.org/publ/docs/68.pdf
(2) Méndez A (2016, September 28) La massifiació turística i la trampa de la teranyina Diari «Menorca».  Disponible a http://amendezvidal.blogspot.co.uk/2016/09/la-massificacio-turistica-i-la-trampa.html

Pedro y Pablo

martes, octubre 18th, 2016

Benjamí Carreras
Oak Ridge (EEUU)

Hay historias que parece se van repitiendo a través de los años. Así parece ser el caso de la de Pedro y Pablo, en los años 50 de la era común. Pedro entonces intentaba regenerar al judaísmo bajo las ideas de Jesús de Nazaret. Estaba en Jerusalén y él con sus allegados, Jaime el hermano de Jesús y Juan, defendían ideas renovadoras de su religión. Pedro, un hombre algo impulsivo pero callado, se le conoce por sus noes, las negaciones de Pedro.

Pablo, por otra parte, creó un ideario basado en Jesús y decidió renovar la religión fuera del judaísmo tradicional, realmente creó una nueva religión. Mucho más carismático que Pedro y algo populista escribió múltiples cartas, de las que nos quedan solo siete auténticas. Las demás que tenemos son falsificadas. De Pedro no nos queda nada escrito, las supuestas cartas de Pedro en el Nuevo Testamento también son falsificaciones.

benjami

A pesar de que ahora nos presentan a los dos como los pilares del cristianismo y que los Hechos de los Apóstoles los muestran como colaboradores en este proyecto, ellos no se tenían ninguna simpatía y estuvieron luchando el uno contra el otro todo el tiempo. Es una lástima que solo tengamos la versión de Pablo de sus peleas, pero aun solo con eso nos podemos dar cuenta de como eran sus relaciones.

En un encuentro en Antioquía, según cuenta Pablo en la Carta a los Gálatas, Pablo llamó hipócrita a Pedro mientras estaban en una reunión de la comunidad. Se nota en cómo lo escribió el cabreo de Pablo con Pedro. No sabemos la respuesta de Pedro, pero la podemos imaginar. La tensión entre ellos continuó y las relaciones empeoraron. Curiosamente, los ataques de Pablo son más fuertes contra la versión de Pedro del cristianismo que contra otras religiones. Parece ser que en general a las luchas internas es a lo que se consagra los mayores esfuerzos.

Por otra parte Pedro y sus compañeros regeneradores del judaísmo sufrieron los ataques de los antiguos miembros de la estructura del poder religioso judío. Según cuenta Flavio Josepho, contemporáneo a estos eventos, en su libro sobre «Antigüedades judías», en el año 62 hubo un cambio de gobierno en Jerusalén y durante unos meses la sede del gobierno estuvo vacante. Esto lo aprovechó el sumo sacerdote Hanan ben Hanan para convocar al Sanedrín, los barones del judaísmo, y condenar a muerte a Jaime el hermano de Jesús. Murió apedreado. Pedro no estaba en Jerusalén y salió ileso de este incidente. La conspiración de Hanan fue tan chapucera, que ciudadanos de Jerusalén protestaron y al final Hanan fue destituido.

Pero no le duró mucho más la suerte a Pedro. A mediados de los sesenta según parece Pedro y Pablo estaban en Roma, aunque no hay información fidedigna sobre ello. En esta ciudad gobernaba Nerón en aquel momento. Otro personaje interesante en la historia.

A Nerón lo visualizamos siempre reclinado en el triclinio y tocando el arpa. No se habían inventado aún los puros habanos, así que no fumaba, pero seguro que los hubiera disfrutado. Le gustaba el circo, el equivalente al fútbol en aquellos tiempos, y procuraba que también se divirtiera el pueblo de Roma con estos espectáculos. Eso le daba popularidad entre los ciudadanos.

Por aquellos años, hubo un gran incendio en Roma, algunos sugieren que provocado por Nerón pero realmente no parece que fuera así. Lo que sí temió Nerón es que se le atribuyera a él incendio. Para evitar problemas hizo circular el rumor que el fuego era culpa de los cristianos. A pesar de no haber televisión para propagarlo la estrategia funcionó. «La culpa es de Pedro y los suyos», un gran eslogan que tuvo mucho éxito. Con ello llenó el circo de cristianos con gran placer de los ciudadanos. Entre las víctimas de Nerón parece que estuvieron Pedro y Pablo. No hay referencias a ello contemporáneas, hay que ir al siglo IV para encontrar historias del martirio.

¿Como acabó todo eso? A Nerón no le duró la felicidad, los de su mismo partido lo forzaron a suicidarse. Con los años los sucesores de Pablo falsificaron sus palabras para formar una organización jerárquica y declararon herejes a los seguidores de Pedro, aunque a él le consideraban un pilar de la institución. Luego se pusieron de acuerdo con los sucesores de Nerón y todos juntos gobernaron en Roma.

Morir junto al ordenador

jueves, octubre 6th, 2016

Cada vez tenemos una relación más personal con los aparatos electrónicos que poseemos. Para muchos es el teléfono. Basta entrar en el metro o en un autobús para ver que hay casi una mayoría de personas con el teléfono en mano tecleando. Lo mismo pasa por las calles. En el Oeste americano te avisan de lo peligroso que es estar cerca de una manada de bisontes porque en cualquier momento salen en grupo disparados arrollando todo lo que está en su paso. En Madrid tienes que vigilar en las salidas del metro la manada de viajeros con teléfono en mano que salen sin mirar y arrollando lo que encuentran.

El mecanismo original encontrado en Antikythera y su reconstrucción actual

El mecanismo original encontrado en Antikythera y su reconstrucción actual

Esta relación con el teléfono parece que es íntima y personal. Más de una vez entras en un restaurante y ves una pareja en cena romántica… cada uno mirando su teléfono y tecleando. Uno tiende a preguntarse:¿se estarán comunicando entre ellos?

Para mí no es el teléfono sino el ordenador portátil. Me acompaña a todas partes, me conecto con él con todo el mundo, y puedo seguir trabajando esté en donde esté, si hay wifi claro. No sé qué me pasaría si no tuviera cerca mi ordenador. Creo que ya he mencionado en esta columna que un señor en Texas solicitó al juzgado casarse con su ordenador personal. Su argumento era que si se podían casar dos hombres, él podría hacerlo con su ordenador. Bueno, esas cosas solo pasan en América.

Habiendo esas relaciones personales con los aparatos electrónicos me pregunto si las personas al morir querrán hacerlo junto a su querido aparato. Yo de momento no pienso estar en tal situación, eso de morir no entra en mis planes, y si eso sucediera seguro que sería culpa de Pedro Sánchez. Pero claro otras personas supongo que les gustará al morirse tener su querido teléfono al lado.

Está es una situación que puede presentarse en el futura de nuestra sociedad, pero puede que haya sucedido ya en un pasado lejano, hace dos mil años, en la costa de una pequeña isla griega, Antikythera. En el año 1902 se descubrió en las aguas de la isla y en un barco romano que naufragó en el año 87 antes de Cristo un extraño mecanismo que durante años no se sabía lo que era.

En los últimos años el misterio se ha aclarado.  El mecanismo esta compuesto de unas treinta ruedas de engranaje y tiene la apariencia de un complicado reloj. Su objetivo es predecir el movimiento de algunos astros como el sol y la luna. Es probablemente un objeto único por su antigüedad y complejidad. Es la versión más primitiva que se conoce de un ordenador.

Usando técnicas de imagen por rayos X y por rayos gamma junto a impresión tridimensional, fue posible en reconstruir sus componentes. Además se ha conseguido identificar más del 90% de los textos escritos en la maquinaria.  Así es como se ha podido hacer una reconstrucción de todo el mecanismo. Hace pocos años Michael Wright, del Museo de Ciencias de Londres, construyó una copia del mecanismo que funciona perfectamente. Ahora ya hay varias versiones reconstruidas de esa maquinaria.

La noticia reciente es que hace un par de semana unos arqueólogos descubrieron el cadáver de un hombre en el mismo lugar del naufragio. A pesar de su antigüedad y de estar en el agua tanto tiempo, hay partes del cuerpo relativamente bien conservadas, de tal forma que se podrá extraer el ADN e identificar su origen. Debido a que estaba cubierto de sedimento, el cuerpo a permanecido en el lugar del naufragio y en relativo buen estado. El cadaver es el de un hombre joven aunque aun no se ha determinado la edad.

Los investigadores ya han bautizado a ese hombre Pamphilos, por el nombre grabado en una copa de vino que se encontró entre los restos del naufragio y junto al cadaver. ¿Sería Pamphilos el dueño o el encargado de la custodia del mecanismo encontrado allí? ¿Sería Pamphilos el primer humano que ha perdido la vida junto a su ordenador?