Archive for abril, 2017

Sobre la qualitat humana de la política

viernes, abril 21st, 2017

Pau Obrador
Newcastle (Anglaterra)

L’afer dels contractes menors ha caigut com un gerro d’aigua freda entre els votants de Més. Hi ha estupefacció i desànim. La gent esperava més, molt més d’una formació diferent que ha fet bandera de la transparència. Tot s’ha ajuntant en una turmenta perfecta: ànim de revenja, mala maror entre Mallorca i Menorca, sensacionalisme periodístic i una gestió pèssima i precipitada. No havien passat ni dos minuts que ja sentíem, sovint dels mateixos que enterraven diners dins pots de cola-cao, la cantarella del «tots són iguals» i «jo ja t’ho deia». Hi ha hagut un especial interès per identificar els culpables tot desviant les culpes cap a la Conselleria menorquina tan incòmoda. No hi ha hagut, tanmateix, el mateix interès per entendre el que realment ha passat.

L’afer dels contractes menors posa de manifest la tèrbola relació entre l’àmbit personal, professional i polític. Perquè no esteim davant un problema d’enriquiment personal, ni encara manco de finançament il·legal. Ja voldrien els altres partits tenir els comptes nets de Més per Menorca. El treball encomanat s’ha fet i ha donat molt bon resultats, com demostra els recursos europeus que s’han captat. No esteim davant un problema de corrupció sinó de confusió entre l’àmbit personal i l’àmbit polític. Perquè no hauria estat cap escàndol que aquest informes els hagués fet una consultoria qualsevol amb seu a Londres. La notícia és que els ha fet en Jaume, el gran estratega del Més per Mallorca.

Abans de continuar una advertència. Sóc amic d’en Jaume, encara que fa molts anys que no coincidim. El vaig conèixer fa més de 20 anys a Barcelona. És una de les persones més intel·ligents i feineres que he conegut mai. Doctor en Economia, antic representant de la Unió Europea a Malta, en Jaume treballa de consultor sobretot en temes de fons europeus, turisme i medi ambient. La seva feina és fer informes i els fa bé. No em sap greu dir que m’hauria agradat veure en Jaume de candidat. Perquè molt poca gent a les Illes Balears té la capacitat i el carisma que té ell. En Jaume és bo però, ni de bon tros, és perfecte. Té febleses que en Pere Sampol va descriure molt bé en un article recent.

L’afer era un accident que prest o tard havia d’arribar en unes illes on tots ens coneixem. I és que Més per Menorca és una formació independent construïda de baix a dalt. No és ni una delegació de cap partit estatal que rep ordres de Madrid o Palma. Ni tampoc és una cèdula que ens du la bona nova del Karl Marx de torn. Més és la suma de col·lectius arrelats a Menorca que tenen la voluntat de fer poble. És una formació que neix de la proximitat no només ideològica sinó també social i familiar. L’afer dels contractes menors ens ensenya amb cruesa els límits d’aquesta cultura política una mica anarquista que té urticària de les grans empreses. Si Més es vol fer-se gran haurà de matisar aquesta cultura política i actuar amb criteris més professionals. Quan ho intenta, però, propis i estranys se li tiren al damunt, com si hagués fet una cosa mal feta.

Més no es limita a defensar lo nostro. També busca construir un país millor, més just i sostenible. En unes illes tan sicilianes com les nostres, Més i tots els partits que l’han precedit sempre han lluitat, sovint contra corrent, per bastir un país més net i digne. Dir que tots els polítics són igual és senzillament una mentida que només busca exculpar als qui anaven de putes amb la Visa del poble. El model de transparència que s’ha adoptat té, tanmateix, limitacions, la més important de les quals és la dificultat pels qui no són ni rics ni funcionaris de participar en la política activa. Són molts als quals fer política dificultaria de manera inacceptable el seu futur professional. Defensem la temporalitat de la política però no tenim els mitjans per a fer-la possible pels qui no són funcionaris. Un dels grans reptes de Més és precisament ampliar la base política de la qual és nodreix.

El ‘gran error’ d’en Jaume el trobem precisament aquí. En lloc de participar en el govern des de dins va decidir consolidar la seva carrera professional. El problema és que la seva feina depenia en bona part, dels seus contactes professionals, empresarials i institucionals. Amb el seu intent de no ser un polític professional es va quedar en el pitjor dels llocs possible. Ni dins ni fora. Ni hi participava activament ni se’n va quedar al marge, perquè els seus consells eren molts valuosos. No va entendre que si no volia fer política havia primer de deslligar la seva persona completament de la política tot acceptant així la seva temporalitat. No cal insistir que des del govern s’hauria d’haver tallat d’arrel tota aquesta confusió. No acab d’entendre la manca de control que hi havia dins l’administració.

Tanmateix, la política no funciona sense la dimensió més personal. Fer política és emocionalment molt dur. És d’una intensitat difícil d’imaginar fins que no hi ets dins. L’oficina és com un cap de fibló amb mil i un temes que t’esperen damunt la taula tots amb el segell d’urgent. Has d’aguantar jornades interminables de 12 hores de feina cada dia. T’hauràs de barallar amb l’oposició constantment i a vegades fins i tot amb els teus i rarament estaràs satisfet amb els resultats. Sense intel·ligència emocional i una xarxa de suport personal no hi ha política possible. Quan la vida familiar era més estable i la política era cosa d’homes, el suport emocional el proporcionava la dona. En un exemple clàssic de masclisme es deia que darrera d’un gran home hi havia una gran dona.

Tal com molt bé mostra la gran sèrie danesa «Borgen» els polítics d’avui sovint no disposen d’una dona que els planxi la roba. Molts dels nostres polítics són dones que han de fer el dinar pels seus fills quan tornen de l’ajuntament. N’hi ha també molts que són fadrins i no tenen el suport emocional necessari a casa. Sense gaire temps per l’oci, hi ha la temptació de fer de la política un estil de vida. Aquest fenomen és especialment visible al Congrés de Diputats on hi ha lligams molt estrets fins i tot entre partits diferents. Aquest és, potser, el tema més difícil. No podem esperar que els polítics siguin sants – tenen el dret a divertir-se i a lligar- ara bé  tampoc podem transformar els partits en col·lectius d’amics i amats tal com ha passat a la seu central de Podem. Cal més educació emocional.

No es l’objectiu d’aquest article exculpar a ningú de les seves responsabilitats. Sempre és millor assumir els errors, per molt durs que siguin, que ocultar-los davall una estora… o dins un pot de cola-cao! Tanmateix, no ens podem quedar ni amb la decepció ni amb el sensacionalisme.  L’afer dels contractes menors ens hauria de fer pensar sobre la cultura política del nostre país, molt especialment de la seva basant més humana i emocional. Perquè la qualitat democràtica del nostre país també depèn de la seva integritat ètica, professional i humana.

Twitter: @pauobrador

 

 

De Trumplandia a Rajoylandia

jueves, abril 20th, 2017

Benjamí Carreras
Oak Ridge (EEUU)

Llegó la primavera y con ella el momento de cruzar el charco y dejar por unos meses Trumplandia para venir a vivir en Rajoylandia. Hubo un cierto relax en el momento de salir de Trumplandia después del estrés vivido bajo la confusión política de los últimos meses. Pero claro, en Rajoylandia la comedia política sigue aunque el estilo sea otro.

Lo primero que me encontré al llegar a Madrid fue una escena que merece nombre bíblico: Susana y los viejos. Me refiero al espectáculo dado por Susana Díaz y los viejos líderes del partido que era PSOE y que ahora ya no sé lo que es, al presentar su candidatura a la secretaría general del partido. Claro que la Susana no era la casta Susana, sino la Susana de la casta y los viejos no contemplaban su desnudez física sino la desnudez intelectual de su discurso.

Susana y los viejos

Es curioso que quienes derribaron a Pedro Sánchez en el motín de Ferraz del pasado octubre ahora pidan unidad y seguir las normas de la dirección del partido. Cuando mando yo hay que obedecer por el bien de todos, pero cuando manda otro puedo romper las reglas.  ¿Cómo se puede confiar que gobierne una democracia quien piensa así?

De lo que piensa hacer Susana para mejorar el país en el caso de ser elegida no hay claves. Su discurso es mas bien vacuo y de autobombo sin propuestas claras de programa para el futuro. Si uno no sabe a qué partido pertenece, por lo que ella dice es difícil adivinar. Claro que tampoco se sabe muy bien cuál es el programa de su oponente Pedro Sánchez.

Toda un comedia de enredos en la que solo sobreviven los mediocres. Pero esto ya nos lo demostró hace unos meses el señor de la coleta que después de combatir a su oposición interna con ridículos tweets, todo acabó relegando de la dirección del partido a los aparentemente más inteligentes miembros. Mientras tanto entre el PSOE y Podemos solo se lanzan insultos como si fueran los eternos enemigos.

Los casos de corrupción que se van destapando siguen en aumento, pero sin que se vea que se devuelvan dineros o que haya castigo para quienes la practican. Ni siquiera prisión preventiva para los que condenados por un juez cuando apelan al Tribunal Supremo. Claro que como ya dijo el informe judicial para el caso de Blesa y Rato, se trata de personas cabales, uno se puede fiar de ellos, como lo hicieron los inversores de Bankia.

La situación judicial se prorroga sin que se penalice a muchos de los implicados. Eso sí, hacer chistes de Carrero Blanco cuesta prisión y años de inhabilitación. Según los fiscales esos chistes causan dolor a las víctimas de grupos terroristas. Pero no parece que se preocupen cuando se insulta a las víctimas del terrorismo del Estado. ¿No se pronunciaron algunos en contra de identificar y dar sepultura a las víctimas del franquismo? Pronto veremos lo que va a costar hacer chistes sobre el Valle de los Caídos.

Con la oposición, que no se opone y haciendo payasadas, el Sr. Rajoy parece feliz y contento, como si tuviera mayoría absoluta y sin muchas preocupaciones. Ya tiene los presupuestos sobre la mesa y curiosamente se parecen a los del Sr. Trump, ¿casualidad? Defensa aumenta el presupuesto, el presupuesto de investigación aparenta aumentar pero no lo hace. Lo presupuestos sociales permanecen prácticamente congelados y de hecho bajan. La oficina del cambio climático tiene un corte del 50%.

No es de sorprender que militantes de muchos partidos y sus votantes se sientan frustrados e indignados. Esa indignación sube con el tiempo. ¿Es entonces sorprendente que aparezca un tipo como Trump y gane? No culpemos a Trump y similares de la degradación del estado democrático, ellos se aprovechan de la situación, pero quienes están destruyendo la democracia son los que solo se preocupan de alcanzar el poder y no escuchan a las necesidades de los ciudadanos.

 

Pateando y tropezando

martes, abril 4th, 2017

Benjamí Carreras
Oak Ridge (EEUU)

Donald Trump sigue pateando a casi todos los ciudadanos y tropezando de vez en cuando. Su falta de sentido común y de capacidad de dirección hace que su gobierno sea un continuo de graves errores y tropiezos con el sistema. Su primer tropiezo grave ha sido con el sistema judicial que ha paralizado por dos veces las leyes sobre inmigración que él quiere imponer.

Trump quiere impedir que entren musulmanes en EEUU, excepto los que tienen negocios con él, naturalmente. Eso estaba claro en su decreto, en el que impedía la entrada de inmigrantes de siete países musulmanes pero no incluía países como Arabia Saudí, donde él tiene intereses económicos. A la vez daba facilidades a cristianos de países como Siria. En Estados Unidos no se permite discriminación basada en religión y por eso los jueces por dos veces han parado sus decretos.

El presidente del Congreso, Paul Ryan, anunciando la retirada de la ley contra el Obamacare

Por desgracia y a pesar de que los decretos no están aún en vigor, los agentes de control de entrada actúan ahora activamente contra personas con nombres árabes, incluso aunque sean ciudadanos de Estados Unidos. Así hemos visto detenidos y retenidos durante bastantes horas en frontera personas como el hijo del fallecido boxeador Cassius Clay por tener nombre árabe.

El último tropezón lo ha dado con el Congreso. Trump quería liquidar la ley de Obama sobre seguro médico, el Obamacare, y poner una nueva que no era muy clara. El presidente del Congreso, Paul Ryan, había empezado a redactar y pasar a través de uno de los comités lo que sería el Trumpcare. Había mucha oposición, se veía que unos 20 millones de ciudadanos perderían el seguro médico en unos pocos años. Mucha gente empezó a ponerse nerviosa y protestar.

En Estados Unidos, cada miembro del Congreso es elegido en un distrito. Así los congresistas acostumbran a ir periódicamente a su distrito a explicar a los votantes lo que se está haciendo en Washington y su posición en los asuntos que tienen que ser votados. En las últimas semanas, votantes en muchos distritos electorales fueron a protestar en esas reuniones a su congresista. Se organizaron manifestaciones y protestas. Los congresistas sintieron esa presión, en particular los que quieren ser reelegidos en 2018. Eso hizo que algunos republicanos no quisieran votar a favor del Trumpcare.

Curiosamente los que realmente hicieron fracasar el proyecto de ley fueron los congresistas republicanos de la derecha más radical. Para estos el proyecto era demasiado liberal, querían más restricciones. Ante esta situación y en el último minuto, Trump, viendo que el proyecto de ley fracasaría en el Congreso, lo hizo retirar. Por tanto, después de tantos altos y bajos en el camino, el Obamacare sigue de momento vigente.

Después de este tropezón ha venido patada, patada a las regulaciones de Obama para reducir emisiones de CO2 y así cumplir con los acuerdos de París para proteger el medio ambiente y controlar el calentamiento global. Con cuatro decretos ley ha eliminado todas las restricciones sobre emisiones y pretende volver a un sistema energético basado en el carbón y en el petróleo. Muchas ciudades se niegan a aceptar ese camino y seguirán tomando medidas contra la polución y avanzando hacia el objetivo de ciudades verdes.  Se luchará contra esas medidas de Trump, la cuestión es si habrá de nuevo tropezón o si él seguirá adelante con su plan.

Trump sigue culpando a diestro y siniestro de todos sus fallos. Nunca él hace nada mal, la culpa la tiene Obama o alguna de las multiples conspiraciones que según él se han montado. Sigue mintiendo y falseando los hechos sin ningún sentido de vergüenza. El periódico «Washington Post» tiene una sección dedicada a comprobar todo lo que Trump afirma. En esta sección se le otorga un pinocchio por cada falsedad. Después de 63 días de gobierno de Trump, el balance era de 317 pinocchios. Todo un récord para un presidente.